Ploegconcert op 20 september a.s. in het kader van De Week van de Dementie

Ploegconcert op 20 september a.s. in het kader van De Week van de Dementie

Maandag 10 september 2018

PLOEGCONCERT

We starten de Week van de Dementie op donderdag 20 september a.s. met een speciaal concert in Alegunda Ilberi in Bedum. Dit concert wordt in het kader van 100 jaar De Ploeg opgevoerd. Om alvast in de stemming te komen nemen we u alvast mee in het verhaal van het concert.

Het concert is gratis toegankelijk. In verband met de ruimte is opgave wel noodzakelijk (weekvddementie@dehoven.nl).

Muziek die 'dichter bij ons staat'

Iedere Groninger kent de schilderijen van De Ploeg, wie kent de muziek? Wellicht hoorde u al klanken van Ruyneman op de pianola in het Groninger Museum? Vooruitstrevend componist en pianist Daniël Ruyneman verruilde Amsterdam dolgraag voor Groningen, waar het zo zinderde van vernieuwingsdrift dankzij de schilders van De Ploeg. Met dit concert willen we bereiken dat men bij De Ploeg voortaan ook met trots aan Ploeg-lid Ruyneman denkt.

De oprichters van het spraakmakende ensemble Nieuw Amsterdams Peil komen

20 september graag naar Bedum om u te laten kennismaken met prachtige klankkleuren in Ruynemans Derde Vioolsonate en de Vioolsonate van Debussy, de destijds zeer moderne Fransman die Ruyneman als jong componist nog de hand drukte na een optreden van Debussy in Amsterdam.

In de herfstdagen van 1944 vond Werkman troost bij zijn 'viool waarop ik geregeld oefen'. Al vond hij het 'soms wanhopig moeilijk', het viool studeren bleek die barre dagen een dankbare 'afleiding die tevens inspanning geeft'. 

In muziek, vertellingen en geprojecteerd beelden krijg je een indruk van de wisselwerking tussen muziek en kunst in een vitale tijd. Gerard Bouwhuis brengt pianomuziek uit 1919 waarvoor de Tsjechische jazzliefhebber Erwin Schulhoff zich rechtstreeks liet inspireren door abstracte kunstwerken van Otto Griebel, telkens afgedrukt naast de muziek.

Ruyneman werd lid van De Ploeg, muziekredacteur van het Blad voor Kunst en bracht de kunstenaars in aanraking met de nieuwste muziek van hun tijd. Het resultaat loog er niet om: moderne muziek 'vuurt aan en dringt tot werken', schreef Werkman in de winter van 1941. Speels werk voor viool en piano van Martijn Padding eert het motto van Werkman en Ruyneman dat muziek van onze eigen tijd 'dichter bij ons staat'. 

 

Nadere informatie:

Heleen Hulst, viool en Gerard Bouwhuis, piano

m.m.v. Huib Ramaer, verteller en beeldprojectie

Werken van Debussy, Ruyneman, Webern, Schulhoff en Padding.

Aanvang 19.00 uur

Prof Boermastraat 2

Alegunda Ilberi, Bedum

Opgave: weekvddementie@dehoven.nl

Meer info: www.deploeg100jaar.nl

Het laatste nieuws

Week van de Dementie 2019

Week van de Dementie 2019

Elk jaar, rond Wereld Alzheimerdag (21 september), organiseert De Hoven De Week van de Dementie. Dit jaar alweer voor de zesde keer.

De Hoven ambassadeur Jongertop

De Hoven ambassadeur Jongertop

De Hoven aanwezig op Jongerentop

Provincie investeert in leefbaarheid

Provincie investeert in leefbaarheid

Met subsidie aan vijftien projecten investeert de provincie Groningen ruim 2 miljoen euro in de leefbaarheid.

Stem op de Tirrel! De Tirrel doet mee aan verkiezing VPRO Tegenlicht

Stem op de Tirrel! De Tirrel doet mee aan verkiezing VPRO Tegenlicht

Stem op de Tirrel! De Tirrel doet mee aan verkiezing VPRO Tegenlicht