Artikel Dagblad van het Noorden 19 mei 2020

Dinsdag 19 mei 2020

Klaar voor patiënten, die maar niet kwamen

‘We hadden het super gedaan, als we patiënten hadden gekregen’

a289548766i0012_max1024x.jpgRevalidatiecentrum Eemsdelta in Delfzijl was na twee weken voorbereiden helemaal klaar voor een toestroom aan Covidpatiënten. Maar die bleef uit.

Arend van Wijngaarden

Delfzijl Verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg in het Noorden richtten eind maart in ijltempo speciale Covid-huizen in. Maar de stroom coronapatiënten kwam nauwelijks op gang. ,,Gelukkig maar. We zijn nu tenminste klaar voor de tweede golf, als die komt.’’

Ze waren er helemaal klaar voor in Eemsdelta. Alle patiënten verhuisd naar andere locaties van de Zonnehuisgroep Noord en De Hoven. Het pand ontruimd, grondig gereinigd en verbouwd. Beschermingsmateriaal ingeslagen, uniformen geregeld, cursussen gevolgd, zorgteams samengesteld. ,,We hebben in twee weken een monsterklus geklaard en stonden in de startblokken, maar er kwamen uiteindelijk maar twee patiënten. Heel dubbel’’, zegt verpleegkundig specialist Marck Roman.

Het glimt van nieuwigheid en het ruikt schoon en fris. Revalidatiecentrum Eemsdelta in Delfzijl is een pas gebouwd zorgcentrum met 48 bedden en zo’n 60 medewerkers. Tussen de groene, oranje en rode zones zijn in allerijl sluizen met onderdruk gebouwd. Aannemers hebben douches en kleedruimtes voor personeel geïnstalleerd, speciale looproutes en belijningen aangelegd, op alle centrale punten staan handpompjes desinfectievloeistof en voorraadjes mondkapjes en beschermingsschorten. Bij binnenkomst wordt iedere bezoeker getemperatuurd en ondervraagd.

,,Op 20 maart kregen we het verzoek van het ROAZ of we beschikbaar konden zijn voor corona-patiënten, toen op dat moment in Brabant de ergste piek eraan zat te komen’’, herinnert manager José Hulstijn zich. ,,Het moest allemaal heel snel dus we zijn meteen aan de slag gegaan.’’

Maar er verbleven op dat moment al tegen de dertig revalidatiepatiënten in Eemsdelta. Die zijn met vereende krachten verhuisd naar afdelingen van verpleeghuizen in Winsum en Zuidhorn. ,,Ze begrepen het wel maar het was ook best even verdrietig voor sommige cliënten om plotseling te moeten verhuizen’’, zegt verpleegkundige Mariska Mulder.

,,Je weet niet wat je ziet op zo’n moment’’, vertelt Hulstijn. ,,De aannemer die meteen aan de slag gaat met nieuwe wanden, terwijl buiten trottoirs werden aangelegd om Covidpatiënten veilig in en uit te kunnen rijden. Het was fantastisch hoe iedereen spontaan bij ons kwam om te helpen’’ Precies op tijd waren ze klaar. Maar de patiëntenstroom kwam niet op gang. Uiteindelijk heeft Eemsdelta twee coronapatiënten gekregen, die er nu nog liggen. ,,Het is mooi dat die golf is uitgebleven maar ook een beetje zuur’’, zegt Roman. ,,Ik denk dat we het super gedaan hadden, als we patiënten hadden gekregen.’’

Zoals Eemsdelta zijn er meer verpleeghuizen en zorgcentra in het Noorden. De Horst in Emmen verbouwde een complete afdeling, maar er hebben niet meer dan vijf coronapatiënten gelegen. Anholt in Assen en Maartenshof in Groningen richtten afdelingen in. De gehandicaptenorganisaties Vanboeijen en Cosis in Drenthe maakten drie locaties geschikt voor Covid. Zo werd de Kibbelhof in Schoonoord geschikt gemaakt voor dertig Covid-patiënten, waarvan er uiteindelijk maar één kwam.

,,We hebben er in ieder geval veel van geleerd’’, zegt servicemedewerker Alisson Meije. ,,We hebben laten zien dat we super-flexibel zijn’’, voegt manager Hulstijn toe. ,,We weten nu hoe het moet. Als de tweede golf zou komen, zijn wij er klaar voor’’, vindt Roman.

Het laatste nieuws

Samenwerkende zorginstanties tekenen voor toekomstbestendige zorg voor ouderen in Groningen

Samenwerkende zorginstanties tekenen voor toekomstbestendige zorg voor ouderen in Groningen

Samenwerkende zorginstanties tekenen voor toekomstbestendige zorg voor ouderen in Groningen

Week van de Dementie

Week van de Dementie

De Hoven organiseert ook dit jaar wederom De Week van de Dementie. Dit jaar mogen we op 7 en 12 september vier bijzondere sprekers verwelkomen in Alegunda Ilberi in Bedum.

Actiedag op 5 september a.s.

Actiedag op 5 september a.s.

Op dinsdag 5 september a.s. gaan we met zoveel mogelijk zorgverleners, mantelzorgers en vrijwilligers naar Den Haag om alarm te slaan en de Tweede Kamer tot actie over te halen.

Brandbrief naar minister Helder vanuit noordelijke zorgorganisaties

Brandbrief naar minister Helder vanuit noordelijke zorgorganisaties

Draai de financiële kortingen voor de ouderenzorg terug. Voorkom verdere uitholling van de ouderenzorg en geef de transitie van de zorg zuurstof. In het belang van ouderen, onze medewerkers en vrijwilligers.